Mobiiliteknologian huikea evoluutio

Mobile Technology staggering evolutionMuistatko varhaisten kännyköiden vakiovarusteluun kuuluneen matopelin kumppaneineen? Näistä tavattoman yksinkertaisista ja vähintään yhtä suosituista peleistä on tultu verrattain lyhyessä ajassa uskomattoman pitkälle: tätä taustaa vasten peilatessa on suorastaan hengästyttävää ajatella, mihin älypuhelimet tätä nykyä pystyvät.

Värinäyttö villitsi 2000-luvun alussa

Matopelin aikakautena ajatus matkapuhelimella pelattavasta useamman pelaajan nettipelistä oli suorastaan absurdi. Langattomat nettiyhteydet olivat näihin aikoihin niin hitaita, ettei monimutkaisen pelidatan siirtämiseen olisi ollut minkäänlaista saumaa. Teknologia kiri pelinkehittäjien villeimmät unelmat kuitenkin nopeasti kiinni, ensin tarjoamalla hyödynnettäväksi värilliset näytöt.

Värinäyttöjen vallatessa alaa saapuivat puhelimiin tietysti myös värilliset pelit. Osa näistä varhaisista väritekeleistä on pitänyt maineensa aina näihin päiviin saakka, ajan henkeen päivitettyinä versioina tietenkin.

Mobiilipelit lyövät läpi toden teolla

Nopeasti värinäyttöjen markkinoille saapumisen jälkeen keskivertomatkapuhelimen tehot alkoivat kohota käänteentekevälle tasolle. Kännykät alkoivat hiljalleen muistuttaa pikkuruisia tietokoneita ennemmin kuin perinteisiä puhelimia ja samalla langattomien yhteyksien nopeudet kehittyivät aina vain vakuuttavammiksi. Mahdollisuus täydelliselle mobiilivallankumoukselle oli pedattu.

Nopeudellaan vaikutuksen tekevä 3G-yhteys aiheutti pelien vyöryn mobiilikäyttäjien puhelimiin. Uutta pelattavaa julkaistiin jatkuvalla syötöllä aina vanhojen klassikoiden mobiiliversioista aivan uusiin pelikeksintöihin asti.

Vauhti ei tunnu hidastuvan

Tämän päivän teknologiaharrastajalle ja mobiililaitteiden tehokäyttäjälle 3G-yhteyden varassa oleva puhelin on jo historiaa. Nyt elettävällä 4G-yhteyden aikakaudella sekunnissa siirtyvien megabittien lukumäärä on jo aikapäiviä sitten ylittänyt käsityskyvyn rajat, mutta tahti ei hiljene: lähivuosina on aika siirtyä 5G-aikakauteen. Uusinta huutoa olevien puhelimien tehot sekä tallennustila ovat niin ikään kehittyneet sellaisille tasoille, ettei nykyajan mobiilipeliä tahdo erottaa konsolipelistä enää muutoin, kuin näytön koosta johtopäätöksiä tekemällä.

Taaksepäin katsoessa herää yksi kysymys: mitä tulevaisuus voi enää tuoda tullessaan? Mitä entistäkin nopeampi tiedonsiirto tai edelleen kehittyvät grafiikat saattavat mahdollistaa?

Seuraavaa askelta ottamassa

Mobiilipelaamisen lähitulevaisuus on jo selvillä: kuumimpia aiheita ovat AR eli lisätty todellisuus ja VR eli virtuaalitodellisuus. Lisätty todellisuus yhdistää tietokonegrafiikan elementit puhelimen kameran kautta tarkasteltavaan todelliseen ympäristöön. Tätä järjestelmää hyödyntäviä mobiilisovelluksia on jo olemassa ja kovassa käytössä. Virtuaalitodellisuus sen sijaan tekee vasta tuloaan: keinotekoinen ympäristö mahdollistaa aikanaan mobiilipelaamiselle aivan uudenlaiset olosuhteet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *