Mitä tehdä, kun netti ei toimi?

internet did not workInternet on totisesti löytänyt paikkansa käyttäjiensä elämästä, eikä kyseessä ole mikään pieni paikka. Esimerkiksi suomalaisista korkeakouluopiskelijoista nettiä käyttää täydet 100 %, joista lähes kaikki päivittäisellä tasolla ja useimmat keskimäärin viidestä kuuteen tuntiin päivässä. Netti haukkaa siis aikamoisen osan ihmisten ajankäytöstä ja mukana kulkevat mobiililaitteet mahdollistavat käytännössä jatkuvan verkossa olon.

Kotosalla nettiä käytetään niin televisiosarjojen katseluun, ihmisten kanssa kommunikointiin kuin blogien lueskeluunkin. Ei siis mikään ihme, että moni meistä joutuu suorastaan paniikin valtaan, kun täydessä vauhdissa oleva chattailu katkeaakin kesken kaiken tai Netflix-sarja lakkaa pyörimästä.

Toisinaan tarvitaan vain hetki kärsivällisyyttä

Katkoksen sattuessa kannattaa aivan ensimmäiseksi tarkistaa, ettei kyseessä ole vain jonkin tietyn nettisivuston toimimattomuus. Jos jokin muu sivu toimii, ei vika ole yhteydessä. Jos millekään sivulle ei pääse, voi vianmääritystutkimuksia jatkaa pidemmälle.

Jos yhteys yllättäen katoaa, on paras mahdollisuus usein vain odotella hetki ja yrittää sen jälkeen uudelleen. Jos kyseessä on tilapäinen verkkovika, se korjaantuu ilman käyttäjän toimenpiteitä. Mikäli nettiin pääsee vaikkapa puhelimella, voi operaattorin sivut käydä tarkistamassa mahdollisen häiriötiedotteen varalta.

Tarkista modeemi eli reititin

Mikäli operaattorin sivuille ei pääse tai siellä ei ole tietoa häiriöstä, kannattaa tutkimuksissa siirtyä eteenpäin tarkistamalla kaikki nettiyhteyteen kuuluvat kaapelit ja niiden kiinnitykset tietokoneeseen sekä seinäpistokkeeseen. Viisainta on varmuuden vuoksi irrottaa johdot ja kiinnittää ne uudelleen.

Mikäli piuhat ovat asianmukaisesti paikoillaan ja töpselit seinässä, on syy usein modeemissa, joka onkin syytä ottaa tarkasteluun seuraavaksi: palavatko valot tavalliseen tapaan? Mikäli modeemissa on tilapäinen häiriö, korjautuu se useimmiten uudelleenkäynnistyksellä. Sulje siis modeemi ja käynnistä se noin minuutin kuluttua uudelleen. Jos modeemissa on reset-painike, jolla asetukset saa nollattua, voi sitäkin kokeilla aparaatin herättelyyn.

Jos käytössä on WLAN-verkko, kannattaa varmistaa, onko ongelma reitittimen verkkoyhteydessä vai ainoastaan sen langattomassa kotiverkossa. Jos netti toimii, kun yhdistät koneen modeemiin piuhalla, on vika langattoman puolen asetuksissa.

Asialla koneen kutsumattomat vieraat?

Jotkin virukset ja haittaohjelmat aiheuttavat nettikatkoksia ja voivat jopa estää netin käytön kokonaan. Tähän liittyy yleensä muutakin toimimattomuutta tai oireilua. Muista pitää huoli tietokoneesi virustorjunnasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *