Kuvankäsittely tietokoneella

he image processing computerKuvankäsittelyllä tarkoitetaan kuvatiedostojen muokkaamista tai säätämistä kuvankäsittelyohjelman avulla. Yksinkertaisimmillaan kuvankäsittely voi olla vain kuvan pikselien muokkaamista: niiden määrän, kirkkauden, värin tai sijainnin muuttamista. Kuvankäsittely voi kuitenkin vaihdella yhdellä klikkauksella onnistuvasta pienestä kuvan valaistuksen parantamisesta aina monimutkaisiin kuvamanipulaatioihin asti.

Helppoa kuvankäsittelyä kotikuvaajalle

Omaksi ilokseen vaikkapa kotialbumia tai kuvakirjaa varten kuvaava tarvitsee harvoin kovin monimutkaisia kuvankäsittelytaitoja, vaan lähes aina muutama peruskikka riittää siihen, että kuvista saa hiottua selvästi parempia.

Jokaisesta kuvankäsittelyohjelmasta löytyvällä rajaustyökalulla saa rajattua kuvan haluamakseen. Tämä tulee usein tarpeeseen, jos rajausta ei ole tullut sen tarkemmin miettineeksi kuvanottohetkellä tai jos muuten vain haluaa poistaa kuvasta tyhjää tilaa tai vaikkapa ylimääräisiä henkilöitä. Useissa ohjelmissa rajauksen teko onnistuu yksinkertaisilla rajaustyökalulla, jonka avulla hiirellä pääsee valitsemaan kuvasta haluamasa alueen.

Hieman latteasta kuvasta saa helposti vaikuttavamman sen kontrastia eli tumman ja vaalean suhdetta säätämällä. Kontrastin lisääminen auttaa yksityiskohtia erottumaan. Samalla liian tummat tai vaaleat osat tasapainottuvat.

Mikäli kuva on hyvin tumma, voi sitä kokeilla parantaa kirkkautta lisäämällä. Tämä kannattaa kuitenkin tehdä maltillisesti, sillä kirkkauden liiallinen lisääminen ei useinkaan saa aikaan kovin mairittelevaa lopputulosta.

Mistä ohjelma kuvankäsittelyyn?

Erilaisia ohjelmia kuvankäsittelyyn on olemassa valtavasti. Ohjelmia on jokaisen kuvaajan tarpeisiin aina hyvin maltillista editointia harrastavasta ammattilaiseen saakka. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle ilmaisen ohjelman parissa, joita niitäkin on internetissä tarjolla runsaasti. Helppo tapa tutustua kuvankäsittelyn saloihin on myös verkossa käytettävän kuvankäsittelypalvelun kautta. Tällöin omalle koneelle ei tarvitse ladata minkäänlaista ohjelmaa, mutta perusominaisuudet ovat silti käytettävissä.

Kuvien tiedostomuodot

Digimuodossa olevat kuvat on aina pakattu johonkin formaattiin. Näistä yleisemmät ovat JPG (JPEG), GIF ja PNG. Useimmiten tavallinen koneenkäyttäjä törmää JPG-formaattiin, joka onkin ehkäpä monikäyttöisin ja kätevin tiedostomuoto. Suurin osa laitteista tekee ja tukee JPG-formaattia.

GIF-kuvaformaatti on omiaan grafiikoissa ja animaatioissa. Värien määrä on siinä rajoitettu, joten se ei ole ihanteellinen ratkaisu valokuviin. PNG on tästä hieman päivitetympi vaihtoehto, joka ei sellaisenaan sovi animaatioihin, mutta on erinomainen grafiikassa ja myös valokuvissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *