Internet on aikakautemme suurin mahdollistaja

The Internet is the greatest enabler of our eraHarva suomalainen hankkii enää tätä nykyä kotiinsa aimo osan kirjahyllystä täyttävää tietosanakirjasarjaa. Syy tähän on ilmiselvä: Internetin tultua jokaisen ulottuville ei tarvetta tällaisille massiivisille hankinnoille enää ole. Tietoa ei tarvitse kantaa kotiinsa fyysisessä muodossa, sillä mikä tahansa mieltä askarruttava asia selviää tietokoneen ja nettiselaimen avaamalla silmänräpäyksessä.

Netissä hoituu helposti ja nopeasti moni arkinen asia, kuten laskujen maksaminen ja ajan varaaminen kampaajalle. Myös yhteydenpito kaukanakin asuviin ystäviin ja sukulaisiin on helppoa eikä vaadi kallista puhelimessa roikkumista tai pitkäpiimäistä kirjeen odotusta. Kaikki nämä tavat soveltaa Internetiä ovat jo tavallista arkipäivää suurimmalle osalle meistä. Voisiko netistä kuitenkin saada vieläkin enemmän irti? Mihin kaikkeen suomalainen hyödyntää Internetin tarjoamia mahdollisuuksia tulevaisuudessa?

Vähemmän päänvaivaa, enemmän mahdollisuuksia

Kun jokin asia on helposti ja vaivattomasti tehtävissä, tulee se herkemmin tehtyä. Internet on helpottanut monen asian hoitamista valtavasti siirtämällä ne virastoista ja puhelinsoittojen päästä ihmisten omiin koteihin. Sähköinen asiointi madaltaa monilla kynnystä palveluiden hyödyntämiseen ja hieman tylsempienkin velvollisuuksien hoitamiseen.

Tulevaisuudessa myös ihmisten äänestysaktiivisuutta nostanee mahdollisuus äänestää kotoa käsin Internetissä. Joissakin maissa, esimerkiksi Norjassa ja Virossa, äänestäminen netin kautta on jo mahdollista. Suomessa mahdollisuutta on tutkittu, mutta ei vielä todettu ajankohtaiseksi yleisissä vaaleissa. Kehityssuunta on kuitenkin varma: äänestäminen siirtynee ennen pitkää ainakin osittain fyysisistä vaalipaikoista virtuaalisiin.

Netti terveyden takaajana

Monet yksityiset lääkäriasemat tarjoavat jo ajanvarausmahdollisuutta netin kautta. Sama käytäntö voisi olla jossakin vaiheessa odotettavissa myös julkiselle puolelle kautta maan, samaten kuin koottu tietokanta, josta esimerkiksi oman rokotushistoriansa voisi kätevästi tarkistaa vaikkapa kaukomatkaa suunnitellessa. Myös terveysneuvonta on siirtymässä enenevissä määrin vastaanotoilta ja puhelinlinjoilta internetsivustoille sekä chat-palveluihin.

Internet mahdollistaa myös jotkin terveydenhuollon huimimmista uutuuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi jo joidenkin suomalaisten sairaaloiden käyttöön ottamat älysängyt, jotka havainnoivat ja lähettävät eteenpäin tietoa varaustilanteestaan sekä avuntarpeesta, mikäli potilas esimerkiksi yrittää nousta sängystä ylös. Samaan tyyliin verkkoa hyväkseen käyttävät potilaille kotikäyttöön tarkoitetut lääkeannostelijat, jotka lähettävät automaattisesti tietoa eri tahoille tilanteissa, jossa lääkitystä ei oteta tai terveydenhuollon ammattilaisten huomio on tarpeen jostakin muusta syystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *